Három magyar sütemény is bekerült a világ legjobbjai közé

eszterhazy.jpg

Összeválogatta a világ 50 legjobb süteményét a CNN egyik munkatársa, a gasztronómiai és utazási témákat feldolgozó Jen Rose Smith, és három magyar édességet is beválasztott az élmezőnybe. Az újságíró kilenc évig járta a világot, hogy megmondja, mik a legjobb sütemények.

Jen Rose Smith a világjárása során nemcsak édességeket kóstolt, de egy top50-es listát is készített. Míg sok ország csak egy-egy desszerttel szerepel a listán, addig Magyarországról három is az élmezőnyben végzett: az Eszterházy-torta, a hókifli és a Rigójancsi.

Az Eszterházy-torta esetében a szerző az eleganciát, a csokoládékrém lágyságát, a torta oldalát beborító pirított mandulaszeleteket, és a pókhálót idéző, felső díszítést emelte ki. 

A hókifli azzal hódította meg, hogy a zselés dzsemek helyett valódi gyümölcsös, darabos, elsősorban szilva- vagy baracklekvárral van megtöltve, de a mogyorókrémes vagy éppen a mákos hókiflik is erősítették a süti magas pontszámait.

Smith odavolt a Rigójancsiért is: a lágy kakaós piskóta, a sárgabaracklekvár, a csokikrém, és a sötét csokoládéborítás meggyőzte. Ahogy a sütemény eredettörténete is: a névadó cigányprímás beleszeretett a már házas Caramane-Chimay belga hercegnőbe, és mivel az asszony viszonozta az érzéseit, megszöktette férjétől, és később feleségül is vette.

Jen Rose Smith a sütiversenyben természetesen győztest is hirdetett. A francia és az amerikai desszertművészet nyerte a versenyt, mindkét nemzet 6-6 édességgel képviselteti magát a listán. Franciaország esetében többek közt a csokoládémousse, a créme brulée és a citromtorta került a listára, míg az amerikaiaknál a fánk, a sajttorta és a brownie szerepelt. A felsorolásból azért nem maradt ki az olasz főzött fagylalt vagy a tiramisu sem, de helyet kapott a törökök baklavája, az osztrák almás rétes és a német Fekete-erdő torta is. A legérdekesebb tétel a szingapúri cendol a listán: ezt a szirupos, fagyasztott kókusztej-alapú, utcai árusoknál is kapható édességet zöld rizslisztből készült zselével, egy trópusi fenyő leveléből nyert dzsússzal és édesített vörös babbal ízesítik.

Forrás: CNN/Metropol