Budapest saját tortát kap a 150. születésnapjára!

cake-1850011_640.jpg

2023-ban ünnepeljük Budapest 150. születésnapját. Pest, Buda és Óbuda egyesítésének kerek évfordulójára a város saját tortát kap.

A Magyar Cukrász Ipartestület, Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapest Brand Zrt. pályázatot írt ki Budapest tortájának az elkészítésére – írta a Street Kitchen. A pályázatra alkotott tortáknak a 150 évvel ezelőtti Budapest hangulatát kell megidézniük, az akkori népszerű alapanyagok felhasználásával. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum szakértői biztosítják a pályázat kiírásához szükséges kortörténeti háttéranyagot. Cukrászdák, vendéglátó egységek és vendéglátóipari szakképző iskolák dolgozóinak és tanulóinak jelentkezését várják. 

A három csoport, amelyben nevezéseket fogadnak, a három egyesítés előtti városról kapta a nevét. Az első csoport Pestet képviseli, amiben olyan 19. századi egzotikus alapanyagok felhasználását várják, mint a csokoládé, a gránátalma, az ananász, a pisztácia, a narancs vagy a füge. A második kategóriába, amely a Buda nevet kapta, a Budapesten és környékén jellemző alapanyagok felhasználásával készülő tortákkal lehet nevezni, mint a szőlő, a mandula, a sárgabarack, a mogyoró, a gesztenye és a dió. A harmadik, Óbuda elnevezésű csoport az 1870-1880-as évek jellegzetes fűszereire épül, mint a vanília, a rózsa, az ánizs, az ibolya, a kávé és a citrom. Emellett más kikötések is vannak, például bizonyos alapanyagokat nem tartalmazhatnak a torták (pl.: fondantot, aromákat, növényi habot vagy margarint). 

A verseny célja, hogy olyan torták szülessenek, amelyek alapanyagaikban a múltat, megjelenésükben pedig a jelent képviselik. A pályázat nyertes tortáját a tervek szerint 2023. november 17-én ünnepélyes keretek között lehet majd megkóstolni.

A pályázatról részletesebb információk a Magyar Cukrász Ipartestület oldalán találhatók.