Kóstold meg a Ruszwurm csodakrémesét!

Budapest egyik leghíresebb cukrászdája a csaknem kétszáz éves Ruszwurm. A budai várban található, 1827-ben alapított üzlet elsősorban a krémese miatt népszerű, amely igazi turisztikai nevezetesség. Krémest persze minden cukrászdában lehet enni, de ehhez foghatót sehol máshol!

csodakremes.jpg

A Ruszwurm azon kevés cukrászdáink egyike, amely sikeresen átvészelte a tizenkilencedik és a huszadik század viszontagságait, s még ma is működik. A kis üzlet a Szentháromság téren 1827-ben kezdte meg működését Schwabl Ferenc cukrász vezetésével. A kicsi, családias helyiség százkilencven éve ad helyet a süteményeknek, s biedermeier berendezése - amely sikeresen túlélte a második világháborút is - műemléknek számít. A cukrászda múltjában egyébként számos izgalmas történetre bukkanhatunk: innen származik például a linzer-sütemény, amely egy 1848-as főhadnagyról, Müller Linzer Rudolfról kapta a nevét, s amely azóta is a helyi specialitások egyike. 

ruszwurm2.jpg

A Ruszwurm két évszázados történetében persze voltak nehéz időszakok, az üzlet az évek során sokszor gazdát váltott, az ötvenes években pedig államosították, s ezalatt az időszak alatt a Roham utcai cukrászüzem süteményeit forgalmazták, Tóth Ferencet, a cukrászmestert és volt tulajdonost pedig kizsákmányolónak bélyegezték. Szerencsére azonban a hatvanas években sikerült feltámasztani a legendás cukrászdát. A rendszerváltás után pedig a Szamos Marcipán márka névadójának, Szamos Mátyásnak fiai és unokái bérelték ki, majd vették meg az üzletet. 

Amit a kínálatból megkóstoltunk:

  • Gesztenyés torta: A különleges marcipános sütemények mellett a cukrászda egyik specialitása a csokoládés-gesztenyés tortaszelet. A finom, bár kissé tömény vajas csokoládékrém és a gesztenyemassza igazán jól kiegészíti egymást. Az eredmény kissé tömény, de jó. ♥♥♥♥♥♥♥♥/10
  • Ruszwurm-krémes: A legendás krémes valóban olyan jó, mint amilyen a híre. A titka, hogy klasszikus krémessel ellentétben nem tojásfehérjével, hanem felvert tejszínnel lazítják a krémet. Az eredmény: ez a legfinomabb krémes, amit valaha kóstoltam. Érdekes, hogy más cukrászda nem készít ilyet, pedig a recept nem titkos. ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥/10 ruszwurm.jpg

 

Árak:

  • Ahhoz képest, hogy az üzlet a budai várban van, nem olyan drága. A híres krémes például 450 Ft-ba kerül.

Megközelítés:

  • A legegyszerűbb a 16-os, vagy a 16A buszokkal megközelíteni. 

További tudnivalók:

  • A Ruszwurm-krémes titka megtalálható a cukrászda honlapján, így bárki megpróbálhatja otthon is elkészíteni: http://www.ruszwurm.hu/sutemenyek-kepekben/a-ruszwurm-kremes/