Egy falat történelem - Kalandozás az Auguszt-dinasztiával

Szerencsére Magyarországon még mindig van jó pár nagy múltú cukrászda, ezek közé tartozik az Auguszt is, amelynek első üzlete még 1870-ben nyílt meg. Azóta már az ötödik generáció gondozza Auguszt Elek örökségét, és a fővárosban már három helyen is meg lehet kóstolni édességeiket. Mi a Kossuth Lajos utcai cukrászda különlegességeiből válogattunk. 

auguszt.jpg

Az Auguszt Budapest egyik legrégebbi cukrászdája. Auguszt Elek csaknem százötven évvel ezelőtt nyitotta meg első kis boltját Budán. Mesterségét aztán fia, József is továbbvitte, sőt, az 1896-os Milleniumi kiállításon már aranyérmet nyert cukorból készült szoborkompozíciójával. A tehetséges utód nem sokkal később átvette a családi boltot, majd feleségével újabb cukrászdát nyitott a Krisztina körúton.1922-ben pedig a Hidegkúti úton vásároltak üzlethelyiséget, ez lett a későbbi Auguszt Pavilon. 

auguszt2.jpg

A családi vállalkozást aztán fiuk, Elemér is folytatta, aki Lisszabonban és Londonban szerzett gyakorlatot. A történelem persze őket sem hagyta érintetlenül: a második világháború alatt ugyan csökkentett árukészlettel, de üzemelt a bolt, viszont 1945-ben bombatalálat érte a Krisztina téri üzletet, amely teljesen megsemmisült. Ráadásul a háború alatt Elemér fogságba került, s csak három év múlva, 1948-ban tért haza. 

Bár ezt követően újjáépítették lerombolt cukrászdájukat, az ötvenes évek szintén keményen sújtották a családot: az üzletet államosították, őket pedig kitelepítették Budapestről. 1951 és 1956 között ezért egyetlen bolt sem üzemelt. A cukrászda végül 1957-ben a Fény utcában támadt fel Elemér és felesége kemény munkájának köszönhetően. 

Talán már nem meglepő, hogy gyermekeik, Auguszt Olga és József is cukrász pályát választották, s tovább vitték őseik örökségét. A Kossuth Lajos utcai üzlet - amelybe mi is ellátogattunk - 1999-ben nyílt meg egy hangulatos műemlék ház belső udvarán. 

20180205_151143.jpg

Amit a kínálatból megkóstoltunk:

  • Auguszt-krémes: A cukrászda egyik tradicionális különlegessége. Könnyű és vaníliás, tésztája finom és ropogós. ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥/10
  • Korall: Igazi piros bogyós krém, belül piskótával. Tetején fehér csoki darabokkal. Finom, könnyű sütemény, ami csak pont annyira édes, amennyire kell.  ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥/10

20180205_151624.jpg

Árszínvonal:

  • Drága hely. A történelmi múltat is meg kell fizetnie annak, aki ide betér. Egy krémes az átlagnál jóval drágább, 600 forintba kerül. A sütemények ára 800-900 forint körül mozog.

20180205_151635.jpg

További tudnivalók:

  • Az Auguszt cukrászdák rendszeresen meghirdetnek süti sütő tanfolyamokat. Érdemes lehet figyelni ezeket az eseményeket, mert itt el lehet lesni például a jó Dobos-torta vagy Eszterházy-torta receptjét. A workshopokat itt szokták meghirdetni: https://www.facebook.com/pg/augusztcukraszda/events/?ref=page_internal
  • Egész évben árulnak bejglit :)
  • Van két különleges süteményük, amit érdemes megkóstolni, mindkét édesség Auguszt Elemérhez köthető. A híres kávés-marcipános E80 tortát nyolcvanadik, a konyakos-csokis XC-tortácskát kilencvenedik születésnapjára álmodták meg.

Elhelyezkedés:

  • A Belvárosi Auguszt Cukrászda az Astoriánál, a Kossuth Lajos utca 14-16 alatt található, 2-es metróval könnyen megközelíthető.
  • Az Auguszt Pavilon a 12. kerületben, a Sasadi út 190-nél van, a Farkasréti temetőtől nem messze.
  • Honlap: http://www.auguszt.hu/fooldal

20180205_151601.jpg

 Ha tetszett a bejegyzés, olvass tovább:

http://sutikritikus.blog.hu/2017/12/20/edessegek_az_egri_var_toveben_a_marjan_cukraszda

http://sutikritikus.blog.hu/2017/11/25/a_ruszwurm_es_csodakremes

http://sutikritikus.blog.hu/2017/10/31/ahol_tul_edes_az_elet_pelikan_cukraszda